Hoofdstuk 1, Paragraaf 1
In uitvoering

Uitleg Inkomstenstroom

Startup Program 21 juli 2024Er zijn twee types inkomstenstromen, maar vele verdienmodellen. We gaan er kort doorheen. 

Inkomstenstromen kan je verdelen tussen ‘’eenmalige inkomsten’, bij een eenmalige transactie, hieronder vallen alle opbrengsten van eenmalige aankopen zoals het kopen van een laptop, en ‘terugkerende inkomsten’ . Dit zijn inkomsten waarbij de klant meer dan een transactie doet bij je bedrijf. Denk hierbij aan een abonnement bij de sportschool.

Verdienmodellen

Transactie model: verkoop van producten – Het meest voorkomende en makkelijkste verdienmodel: Je verkoopt een fysiek product aan een klant. Een boek, een auto, een bank, iets anders. Dit zijn eenmalige transacties.

Gebruikskosten – een klant betaald voor een service waarvan hij gebruik wil maken. Het eigenaarschap hiervan blijft bij het bedrijf. Je verkoopt het gebruik, bijvoorbeeld een hotelovernachting, waarbij je gebruik  maakt van de faciliteiten maar geen eigendom krijgt van een stukje hotel. 

Abonnement –  een klant betaald iedere periode een vast bedrag. Je kan een abonnement aanbieden  voor een dienst of fysiek product. Denk hierbij aan een kranten- of sportschool abonnement, je Netflix toegang betaal je ook als abonnement.

Huur inkomsten – Met dit verdienmodel betaald de gebruiker een bedrag om tijdelijk gebruik te maken van je product. Het verschil met het gebruikskosten verdienmodel is dat je hierbij exclusieve rechten hebt tot het product. Je huurt bijvoorbeeld een auto op vakantie, deze hoef je niet te delen met anderen. Zie het als het verschil tussen een hotelovernachting of het huren van een vakantiehuis. 

Leasen – Het verschil tussen huren en leasen is erg klein. Bij leasen is er een optie tot koop voor degene die least, terwijl bij huur deze optie niet aanwezig is. Oftewel: als je huurt blijft de verhuurder altijd de eigenaar. Leasen wordt vaker gebruikt bij producten die anders een hele grote uitgave zouden zijn voor de koper, waardoor dit een betaalbaarder alternatief is. Een product waarbij dit veel gebeurd zijn auto’s.

Licentieverlening – Dit verdienmodel is wordt ingezet bij intellectueel eigendom. Met licentieverlening worden er opbrengsten gemaakt door toegang te geven tot bijvoorbeeld media.  voorbeeld: Netflix betaald voor de licentieverlening om series en films op hun platform aan te bieden. 

Courtage – Is een vergoeding die verdiend wordt door een tussenpersoon bij een bemiddeling. Een bekend voorbeeld is de makelaar die een courtage ontvangt om koper en verkoper bij elkaar te brengen en een huis te verkopen. Maar denk ook aan een uitzendbureau die de werkgevers en werknemers koppelt, of een Mastercard, die als credit card provider een percentage verdiend aan transacties tussen klant en verkoper.

Advertentie inkomsten – Dit verdienmodel brengt inkomsten door reclame te maken voor een product, bedrijf, merk of dienst. Traditioneel gezien waren dit  grote inkomstenstromen voor kranten en tijdschriften, maar online wordt hier ook heel veel gebruik van gemaakt de vorm van banners en promotie.

Er wordt veel gebruik gemaakt van een combinatie van verschillende verdienmodellen om zo een stabiele inkomstenstroom op te bouwen. We geven je twee veelgebruikte strategieën: 

nl_NLDutch